Większość zakładów pogrzebowych Rumia to małe, rodzinne firmy, a wielu dyrektorów zakładów pogrzebowych jest właścicielami lub pracownikami pełniącymi obowiązki zarządcze. Zakład pogrzebowy Rumia jest zatem odpowiedzialny za sukces i rentowność swoich przedsiębiorstw. Dyrektorzy prowadzący zakład pogrzebowy Rumia muszą prowadzić ewidencję wydatków, zakupów i świadczonych usług; przygotowywanie i wysyłanie faktur za usługi; i złożyć wszystkie wymagane stanowe i federalne raporty o zatrudnieniu oraz formularze podatkowe. Firmy pogrzebowe coraz częściej używają komputerów do rozliczeń, księgowości i marketingu. Niektórzy zaczynają używać Internetu do komunikowania się z klientami, którzy planują swój pogrzeb z wyprzedzeniem lub do pomocy przy tworzeniu elektronicznych nekrologów i ksiąg gości. Dyrektorzy miejsc takich jak zakład pogrzebowy Rumia dążą do wspierania ducha współpracy i przyjaznej postawy wśród pracowników oraz współczującej postawy wobec rodzin. Coraz częściej dyrektorzy zakładów pogrzebowych w Rumi pomagają także osobom w dostosowaniu się do zmian w ich życiu po śmierci poprzez usługi opieki posprzedażowej i grupy wsparcia.
Większość firm pogrzebowych pracuje w domach pogrzebowych, które mają jeden lub więcej pokoi widokowych, pokój selekcji trumien, pokój przygotowawczy, a czasem kaplicę. Niektórzy mogą mieć również krematorium na miejscu. Generalnie zawód jest bezpieczny, ale firmy pogrzebowe sporadycznie mają kontakt z ciałami, które chorowały na zakaźne choroby, ale gdy przestrzegane są odpowiednie przepisy dotyczące bezpieczeństwa i zdrowia, możliwość zakażenia jest znikoma. Zakłady pogrzebowe często pracują długo, w nieregularnych godzinach, a zawód może być bardzo stresujący. Wiele osób jest dyżurnych o każdej porze, ponieważ mogą być potrzebni do usunięcia pozostałości w środku nocy. Czasami praca zmianowa jest konieczna, ponieważ godziny pogrzebowe obejmują wieczory i weekendy. W mniejszych domach pogrzebowych godziny pracy są różne, ale w większych zakładach pracownicy zwykle pracują 8 godzin dziennie, 5 lub 6 dni w tygodniu.