Społeczne uczelnie zazwyczaj oferują stopień naukowy lub dyplom / świadectwo sztuki kulinarnej, podobnie jak wiele szkół kulinarnych. Ale w przeciwieństwie do szkół kulinarnych uczelnie środowiskowe oferujące kurs manager gastronomii mogą być tańsze. Kolegia wspólnotowe pozwalają również uczniom wziąć udział w kilku ogólnych zajęciach edukacyjnych, które mogą zapewnić bardziej wszechstronny dyplom.
SZKOŁA ZAWODOWA / HANDLOWA.
Program szkoły zawodowej lub zawodowej może być jednym z najszybszych sposobów zdobycia wykształcenia kulinarnego. Niektóre programy oferujące kurs manager gastronomii są powiązane z lokalnymi szkołami średnimi, w których juniorzy lub seniorzy mogą uczyć się cennych umiejętności, które pozwolą im zdobyć przewagę podczas zdobywania dyplomu kulinarnego lub przygotować ich do pracy na poziomie podstawowym. Inne programy są przeznaczone dla absolwentów szkół średnich i mają program nauczania, który ma na celu nauczenie określonego zestawu umiejętności kulinarnych, przygotowując absolwentów do przejścia do kuchni.
SZKOŁY 4-LETNIE.
Program prowadzący do uzyskania stopnia licencjata będzie dość kompleksowy. Na przykład typowy stopień w sztuce kulinarnej obejmie koncepcje zarządzania, biznesu i marketingu, z których wszystkie przygotują absolwentów do prowadzenia własnej restauracji lub innej działalności związanej z żywnością. Uczniowie dowiedzą się również o szerokiej gamie kuchni i metod gotowania.
RODZAJE STOPNIA KULINARNEGO I KUCHENNEGO.
Istnieje wiele ścieżek edukacyjnych, które spełniają marzenie o byciu szefem kuchni. Z racji tego, że bycie szefem kuchni zależy bardziej od umiejętności danej osoby niż od jej stopnia, zazwyczaj nie ma „najlepszego” stopnia do zdobycia. Wszystko zależy od konkretnego ucznia i wielu innych czynników. Stopień stowarzyszony jest jednym z najpopularniejszych sposobów uzyskania dyplomu kulinarnego. Zazwyczaj zajmuje to tylko dwa lata i jest oferowany przez różne instytucje, takie jak szkoły społeczne i szkoły kulinarne. Podczas dwóch lat nauki uczniowie powinni spodziewać się zdobycia szerokiej gamy umiejętności kulinarnych i wiedzy, które zapewnią podstawy kariery zawodowej szefa kuchni.
Dla tych, którzy chcą zmaksymalizować swoje umiejętności i wiedzę, uzyskać kontakt z różnorodnymi kuchniami z całego świata i dowiedzieć się o biznesowych aspektach prowadzenia restauracji lub firmy spożywczej, licencjat lub kurs manager gastronomii może być dobrym rozwiązaniem. Około połowa studiów licencjackich obejmie tematy kulinarne, a pozostała połowa zagłębi się w szkolenia i koncepcje związane z zarządzaniem. Ukończenie studiów i kursów na managera gastronomii zajmuje zazwyczaj cztery lata.