Wykop dół na dolnym końcu na ogień i zainstaluj tam dobre grzałki do wędzarni . Dym unosi się naturalnie, więc ustawienie ognia poniżej beczki ułatwi jego ruch w kierunku mięsa. Usyp ziemię wokół krawędzi beczki i paleniska, aby wyeliminować wycieki. Możesz kontrolować ciepło, przykrywając je kawałkiem blachy.
Użyj metalowych lub drewnianych rurek jako drewnianych beczek wędzarniczych, na których zawiesisz kiełbaski w beczce. Na początku wędzenia potrzebny jest szybki przepływ powietrza obok mięsa, aby usunąć nadmierną wilgoć i dobre grzałki do wędzarni.
Mniejszy ruch powietrza pod koniec okresu wędzenia zapobiega nadmiernemu skurczeniu się mięsa. Do rozpalania ognia używaj wilgotnych wiórów drzewnych, trocin lub węgla drzewnego a w rozpałce pomogą Ci dobre grzałki do wędzarni.
Chcesz dużo dymu, ale bardzo mało płomienia. Po rozpaleniu ognia możesz dodać zielone trociny lub zielone drewno liściaste, aby ochłodzić ogień i zwiększyć ilość dymu. Nigdy nie używaj benzyny ani innych przyspieszaczy do rozpalania ognia. Oprócz potencjału wybuchowego, który może spowodować poważne obrażenia, opary i pozostałości zanieczyszczą kiełbasę.
Do pokrywy można przymocować metalowe paski, które pomogą utrzymać ją na miejscu, zatrzymując dym w pobliżu mięsa. Możesz monitorować temperaturę wewnątrz, zawieszając termometr na jednym z metalowych stojaków w wędzarni wyposażonej w dobrej jakości grzałki do wędzarni .